ABN Amro is tevreden over de winstmarge die de bank maakt op de hypotheekportefeuille. Wel ziet de bank toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt.

Dat gaf bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vrijdag aan, in een toelichting op de jaarcijfers van ABN Amro in 2014.

De hogere winstmarge op de verstrekking van nieuwe hypotheken vormt één van de pijlers onder de relatief gunstige winstcijfers die ABN Amro vrijdag presenteerde. Zie ook het artikel: ABN Amro klaar voor beursgang, meer winst, minder kosten, minder rommel op de balans.

Maar is de winstmarge hoog genoeg? Onlangs stelde financieel bestuurder Bert Bruggink van Rabobank dat banken door strengere kapitaaleisen van toezichthouders de komende jaren met hogere kosten worden opgezadeld bij het hypotheekbedrijf. Dat zou ook hogere hypotheekrentes rechtvaardigen.

Topman Zalm van ABN Amro stelde vrijdag dat hogere kosten in principe een hogere prijs rechtvaardigen, maar ziet op dit moment geen reden voor verhoging van hypotheektarieven. “Wij zijn tevreden met marges die we nu op hypotheken maken. We voorzien ook niet dat we genoodzaakt zijn om hypotheektarieven te verhogen. Voor klanten is de hypotheekrente momenteel laag. En daarbij heb je ook te maken met toenemende concurrentie van buitenlandse spelers. Je kunt dus niet eenzijdig hypotheekrentes verhogen.”

Marktaandeel hypotheken ABN Amro hoger

Zalm merkte verder op dat ABN Amro zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt afgelopen jaar heeft zien stijgen tot 20 procent, maar dat de drie grootbanken samen hun marktaandeel hebben zien dalen.

ABN Amro profiteerde afgelopen jaar mede van relatief lage financieringskosten voor hypotheken, mede vanwege gedaalde spaarrentes. Of spaarrentes bij ABN Amro nog verder zullen dalen - gemiddeld is de spaarrente voor vrij opneembare internetrekeningen 1 procent - wilde de topman niet zeggen. Een negatieve spaarrente, zoals bijvoorbeeld in Denemarken voorkomt, sloot Zalm uit voor particulieren.

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen merkte daarnaast op dat ABN Amro momenteel profiteert van gunstigere marges bij hypotheken uit de 2005 en 2006 waarvan de rentevasteperiode van 10 jaar afloopt. "Klanten krijgen nu lagere hypotheekrentes en die proberen we met scherpe tarieven bij ons te houden. Tegelijk leveren deze hypotheken een betere winstmarge op, omdat ook onze financieringskosten lager zijn."

Meer aflossingen op bestaande hypotheken

De opleving van de huizenmarkt zorgde er in 2014 dat ABN Amro per saldo 8,7 miljard euro aan nieuwe hypotheekleningen verstrekte, tegen 6,4 miljard euro een jaar eerder. De totale omvang van de hypotheekportefeuille nam echter licht af tot 152,5 miljard euro eind vorig jaar.

Dit laatste had onder meer te maken met extra aflossingen van bestaande klanten. Die bereikten per saldo een recordniveau van 2,7 miljard euro in 2014, onder meer vanwege de lage spaarrentes. Die maken het in meer gevallen gunstig om spaargeld in te zetten voor aflossing van de hypotheek.

Bij de probleemhypotheken zag ABN Amro afgelopen jaar een duidelijke verbetering. Als percentage van de hypotheekportefeuille nam het aandeel van leningen met een betalingsachterstand in 2014 af tot 2,4 procent, tegen 2,7 procent in 2013. Het aandeel van hypotheken waarop afgeboekt moet worden kwam uit op 1 procent, tegen 1,1 procent in 2013.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl